Građani najviše vjeruju u KM

Bez autora
Dec 01 2011

Sve češće priče o slomu jedinstvene evropske valute eura zabrinule su građane Bosne i Hercegovine pa oni sve češće idu u banke po savjet šta da rade sa ušteđevinom u eurima. U pojedinim bankama kazali su nam da građani svoje eure sada mijenjaju najčešće u konvertibilne marke, međutim, to za sada nije drastičan rast konverzije eura u druge valute. Najčešći odgovor iz banaka jeste da se veliki broj klijenata posljednjih dana raspituje o sigurnosti eura i mogućnosti konverzije većinom u švicarske franke (CHF), međutim mali broj je konverzija realizovan u ovoj sedmici. Sparkasse Bank ima samo pojedinačne slučajeve konverzija u druge valute. Jasno, zbog velike medijske pažnje koja je usmjerena na pad eura, klijenti nam se često obraćaju za savjet. U tom slučaju ih upozoravaju na opasnost ishitrenih odluka usljed nedostatka informacija i na osnovu trenutnih, kratkoročnih, valutnih kretanja. Naime, u turbulentnim uslovima koje prolaze evropske, pa i svjetska ekonomija, teško je dugoročno predvidjeti i garantovati kretanje bilo koje valute. Čak i dolar, za kojeg se obično smatra da nosi najmanji valutni rizik, značajno je fluktuirao u proteklom periodu.

Građani najviše vjeruju u KMSve češće priče o slomu jedinstvene evropske valute eura zabrinule su građane Bosne i Hercegovine pa oni sve češće idu u banke po savjet šta da rade sa ušteđevinom u eurima.

U pojedinim bankama kazali su nam da građani svoje eure sada mijenjaju najčešće u konvertibilne marke, međutim, to za sada nije drastičan rast konverzije eura u druge valute.

Najčešći odgovor iz banaka jeste da se veliki broj klijenata posljednjih dana raspituje o sigurnosti eura i mogućnosti konverzije većinom u švicarske franke (CHF), međutim mali broj je konverzija realizovan u ovoj sedmici.

Ishitrene odluke

Sparkasse Bank ima samo pojedinačne slučajeve konverzija u druge valute. Jasno, zbog velike medijske pažnje koja je usmjerena na pad eura, klijenti nam se često obraćaju za savjet.

"U tom slučaju ih upozoravamo na opasnost ishitrenih odluka usljed nedostatka informacija i na osnovu trenutnih, kratkoročnih, valutnih kretanja. Naime, u turbulentnim uslovima koje prolaze evropske, pa i svjetska ekonomija, teško je dugoročno predvidjeti i garantovati kretanje bilo koje valute. Čak i dolar, za kojeg se obično smatra da nosi najmanji valutni rizik, značajno je fluktuirao u proteklom periodu. Ako bi došlo i do najgoreg scenarija, ukidanja eura, što je malo vjerovatno, najavljeno je vezanje za alternativnu, najjaču valutu u datim monetarnim odnosima. U ovom smislu, naša preporuka klijentima je da, za sada, zadrže svoje štedne pologe i raspoloživi novac u konvertibilnim markama", kazali su nam u Saprkasse Bank.

Depoziti

Prema podacima koje smo dobili, građani i dalje imaju povjerenja u banke i ne povlače svoje depozite, ali banke imaju sve više zahtjeva klijenata za konverziju depozita u stranim valutama u konvertibilne marke, čak je bilo i slučajeva da traže konverziju štednje u britanskoj funti u KM.

U bankama kažu da je trenutno fluktuacija depozita skoro na uobičajenom nivou.

Ipak, pojedine banke u vrijeme neizvjesnosti u BiH i cijeloj Evropi bilježe rast depozita. Tako je štednja građana u Hypo Alpe-Adria-Bank u Bosni i Hercegovini dostigla iznos od preko jedne milijarde KM što predstavlja porast od devet posto u odnosu na početak godine. Samo u novembru građani BiH za dvije sedmice su u ovu banku položili 35 miliona KM.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik